Приключи проектът Danube Safety Net с общ бюджет от 5 699

...
Приключи проектът Danube Safety Net с общ бюджет от 5 699
Коментари Харесай

Проектът за повишаване на безопасността по р. Дунав приключи успешно

Приключи проектът Danube Safety Net с общ бюджет от 5 699 612 евро, от които 85% се дават от Европейския фонд за районно развиване, а останалите 15% са национално съфинансиране.

Заключителната среща по плана ще се състои в град Русе на 6 и 7 октомври 2022 година Партньорите ще отчетат и дискутират постигнатите резултати, техническото и финансово осъществяване на плана.

Чрез осъществяването на проекта Danube Safety Net беше доставена и интегрирана Географска осведомителна система за транспортна сигурност по р. Дунав (DTSGIS), обезпечени са две профилирани несамоходни плавателни средства (баржи) за потребностите на ИА " Морска администрация " и две многофункционални самоходни плавателни средства за потребностите на Румънската морска администрация.

Изготвен и признат е План за деяние за осъществяване на взаимни интервенции по търсене и избавяне в общия българо-румънски сектор на реката. Проект " Повишаване на транспортната сигурност в общия българо-румънски сектор на река Дунав, посредством възстановяване реакцията при бедствени обстановки чрез трансгранично съдействие " с акроним Danube Safety Net, се извършва по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 година

Припомняме, и това лято имаше проблеми с корабоплаването по река Дунав поради рухването на равнището под годното за мореплаване. През юли бяха изпратени екипи, които в границите на 10 дни да почистват дъното на реката, с цел да се обезпечи възстановяване на изискванията за мореплаване в региона.

На 07.08 корабоплаването спря, тъй като равнището на реката достигна сериозно равнище.

На 19.08 сръбският министър предложи да даде техника на България в помощ на удълбочаването на реката. Предстои профилираните администрации от двете страни да уточнят взаимните дейности, с цел да се улесни корабоплаването. По данни на МТС към момента в българския сектор на реката има 14 сериозни участъка и към този момент е почнало драгиране на най-критичните от тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР